حکایت کارگرانی که نیشکر می‌کارند؛

نیشکر، ریشه در روستا

در تاریکی شب، هنگامی که روستای «دریسیه» هنوز در خواب بود و تنها گاه‌وبیگاه صدای پرنده‌ای سکوت را می‌شکست، «محمد» با کیسه‌ای کتانی در دست، انباشته از یک کلاه، عرق‌گیر و یک پیراهن اضافه، در گوشه‌ای منتظر وانت ایستاده است.

InShot_20240826_220647755

در تاریکی شب، هنگامی که روستای «دریسیه» هنوز در خواب بود و تنها گاه‌وبیگاه صدای پرنده‌ای سکوت را می‌شکست، «محمد» با کیسه‌ای کتانی در دست، انباشته از یک کلاه، عرق‌گیر و یک پیراهن اضافه، در گوشه‌ای منتظر وانت ایستاده است.

وانت در پیچ جاده، درست همان جایی که کارگران روستای دریسیه معمولاً منتظر می‌ماندند، ترمز کرد. محمد، دستش را به بدنه ماشین حلقه زد و خود را بالا کشید و در گوشه‌ای، کنار چند نفر دیگر، ایستاد و تکیه‌گاهش را به میله‌های آهنین سپرد.

هشت کیلومتر تا مزارع نیشکر

همه، چشم به جاده‌ای دوخته‌اند که آن‌ها را به مزارع نیشکر می‌رساند. هشت کیلومتر راه، تا شروع یک روز کاری، در سپیده‌دم. این سحرخیزی در میان کارگران، برای رهایی از شرجی و گرمای سوزان خوزستان است. تابستان که می‌شود، نفس‌ها در سینه حبس می‌شود؛ به‌خصوص در مزارع نیشکر که گرمای هوا، آمیخته با نمناکی شدید، حتی آهن‌ها را هم به جوش می‌آورد، چه برسد به آدم‌ها.

از همان ابتدای صبح، هُرم گرما، محمد را چنان به ستوه آورده که بی‌آنکه در پی پاسخی باشد، بی‌اختیار با خود زمزمه می‌کند: «انگار توی تنور افتاده‌ایم». ردّ عرق از دو سوی گردنش به پایین سرازیر شده و پیراهن سفیدش را به تنش چسبانده است؛ درست مثل یک پوست دوم.

سحرخیزی نیشکرکاران روستا

این روال هر روز محمد و عده‌ای دیگر از جوانان روستای دریسیه است؛ روستایی از توابع شادگان، جای گرفته در شرق کارون. آنان هم‌زمان با فصل «کشت نیشکر» – که از مردادماه شروع می‌شود – آفتاب‌نزده، خود را به مزارع نیشکر سلمان فارسی می‌رسانند.

به مزارع نیشکر که می‌رسند، کارگرانی از چند روستای دیگر هم برای کشت امسال آمده‌اند؛ از چمیان، اسماعیلیه، بیت واوی. بیش از دویست نفر هر روز، پیش از سپیده‌دم، از این مناطق، راهی مزارع نیشکر می‌شوند تا در گروه‌های هشت‌نفره و زیر نظر سرکارگر، به کاشت قلمه‌های نیشکر بپردازند. سرکارگر، راهنمایی‌های لازم را به کارگران ارائه می‌دهد تا بتوانند در کمترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت، کارشان را به پایان برسانند. هدف همه‌شان هم این است: «تا گرما نفسمان را نبریده، کارمان را سریع‌تر تمام کنیم».

کارگران هر گروه، باید در مدت‌زمان بسیار کوتاه، یعنی کمتر از سه ساعت، قلمه‌های نیشکر را در مساحتی به وسعت دو تا دو و نیم هکتار بکارند و پیش از آنکه هوا گرم‌تر شود، به روستا برگردند.

نان‌مان از همین زمین‌های نیشکر است

بر اساس اهداف تعیین شده، تا پایان شهریورماه، بیش از ۲ هزار هکتار از مزارع تحت پوشش این شرکت باید زیر کشت نیشکر رود. این را «محمدرضا احمدنژاد» معاون کشاورزی کشت و صنعت سلمان فارسی درحالی می‌گوید که امسال، گرمای غیرعادی هوا کار کشت را با دشواری‌هایی مواجه کرده؛ اما برنامه‌ریزی دقیق به همراه غیرت و تلاش بی‌وقفه کارگران، باعث شده طبق زمان‌بندی، پیش بروند و خللی ایجاد نشود.

«نان‌مان از همین زمین‌های نیشکر است» این را محمد می‌گوید. حالا پس از دو ساعت کار، آفتاب سوزان بر پیشانی‌اش می‌تابد و عرق شوری روی صورتش جاری شده. دست‌های پینه‌بسته‌اش را به هم می‌مالد و به مزارع بی‌انتهای نیشکر خیره می‌ماند. نگاهش به مزارع، نگاهی سرشار از غیرت است. او با نیشکر پیوندی عمیق دارد و از اینکه می‌تواند از آن روزی ببرد، با همه سختی‌هایش، احساس خوشایندی دارد.

پیوند ناگسستنی نیشکر و روستا

این پیوند، برای محمد که از اهالی روستای دریسیه است، از زمانی ناگسستنی و دوطرفه شده که روستایش چند سال پیش در سیلاب فرورفت؛ اما شرکت توسعه نیشکر، او و اهالی روستا را تنها نگذاشت: «این شرکت با تمام امکانات خود به یاری ما شتافت و از خسارت‌های سنگین سیل کاست و نشان داد که در کنار مردم است».

حالا سه ساعتی از شروع کار کارگران در مزارع نیشکر گذشته. خورشید، تاریکی شب را به عقب رانده و آفتاب، آرام‌آرام سوزنده‌تر می‌شود. قلمه‌های نیشکر یکی پس از دیگری در دل خاک جای گرفته‌اند تا با گذر ایام، قد بکشند و آینده‌ای شیرینی را به ارمغان آورند که با دستان پینه‌بسته کارگران رقم خورده است.

با رسیدن عقربه‌های ساعت به هفت‌و‌نیم صبح، کارگران خسته اما راضی، کار را تمام می‌کنند. محمد هم با کیسه‌ای کتانی در دست، همراه آنان در گوشه‌ای ایستاده تا وانت از راه برسد.

 

لینک کوتاه
https://www.sugarcane.ir/?p=149345

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

رکورد تصفیه شکر

آخرین اخبار

هدف‌گذاری تولید بیش از ۷۰۰ هزار تن شکر سفید در شرکت توسعه نیشکر

نیشکر امیرکبیر برای سومین سال جام قهرمانی را به خانه برد

پیش‌بینی برداشت بیش از ۸۰۰ هزار تُن نیشکر در هفت‌تپه

صنعت نیشکر در مدیریت مصرف آب برتر شد/ کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب مزارع نیشکر با اجرای طرح آبیاری زیرسطحی

نیشکر به بِرندی معتبر در سطح ملّی تبدیل شده است

خوزستان با درخشش بلندقامتان نیشکر امیرکبیر قهرمان کشور شد

همه چیز برای تولید حداکثری شکر مهیّاست/ پیش‌بینی افزایش ۱۶ درصدی تولید شکر در نیشکر سلمان فارسی

نیشکر در سایه همدلی کارگران به شکوفایی می‌رسد/ تلاش بی‌وقفه در سنگر تولید برای تحقق شعار سال

مقام دوم جشنواره زیباترین اسب‌ اصیل عرب به سوارکاران هفت‌تپه‌ای رسید

زنجیره صنعت چوب در خوزستان همچون نیشکر ایجاد شود/توسعه زراعت چوب در خوزستان؛ گامی به سوی ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی

هنرمندان عرصه ادبیات داستانی از صنعت نیشکر بازدید کردند/ مکتب ادبی جنوب شیرین می‌شود

هفت‌تپه برای واگذاری به توسعه نیشکر وارد مرحله قیمت‌گذاری شد

نیشکری‌ها با آمادگی کامل به استقبال «فصل برداشت» رفتند

نخلستان‌های صنعت نیشکر پُربار می‌شوند/صنعت نیشکر ظرفیت مناسبی برای تولید خرما دارد

آمادگی کامل برای افزایش تولید و تحقق شعار سال

نیشکر؛ تمام‌قد در کنار مردم روستا

اولین دوره مسابقات بین‌المللی شطرنج نُرم استاد بزرگی در اهواز آغاز شد/ نبرد مهره‌ها در سرزمین شکر

اشتغال محلّی با طرح‌های غیرنیشکری رونق می‌گیرد

250 تُن گوشت قرمز در بازار خوزستان عرضه می‌شود

هدف‌گذاری تولید ۸۰۰ هزار تُن نیشکر با آموزش و توانمندسازی نیروهای «ناوگان برداشت»  

بزرگان «کیش و مات» جهان در جام نیشکر رقابت می‌کنند

۳ هزار بسته آموزشی در مناطق همجوار نیشکر توزیع شد

نیشکر دهخدا حریفان را به راکت بست

رکورد ۱۲ ساله تولید ام.دی.اف نیشکر شکسته شد

محفل سبز نیشکر میزبان قاریان عراقی شد

رسـم همسایگی

نیشکر بر «بوم سبز» نقاشان خوزستان نقش می‌بندد

فراخوان نخستین کنگره ملی ادبی شکرستان (شعر و داستان کوتاه) منتشر شد

نیشکر میرزا کوچک‌خان رقیبان خود را مات کرد

«مـین‌روبی» از مـزارع نـیشکر

شـهیدی در چند قدمی مـزارع نیشکر

اقـتدای جهادگـران نـیشکر به مـدافعان وطـن

وزیر اقتصاد: نیشکر هفت‌تپه در مرحله قیمت‌گذاری و کارشناسی است/هفت‌تپه روی موج اتفاقات مثبت؛ هم در حوزه کارگری و هم تولید رضایتمندی ایجاد شده است

نیشکر سدّی مقابل ایجاد کانون‌های ریزگرد

دهمین شماره فصلنامه تخصصی «شَهد» منتشر شد

پیشرفت 85 درصدی بزرگترین کارخانه «اسانس» اکالیپتوس خاورمیانه

سومین جـشنواره مطبوعاتی «شـهد رسانه» برگزار می‌شـود

از نصب سانتریفیوژهای جدید تا پیش‌بینی رشد ۲۱ درصدی تولید شکر

صنایع پایین‌دستی با ورود نیشکر به «بازار سرمایه» رونق می‌گیرد

طلوع امید در مزارع نیشکر

شکوه وحدت حسینی‌ها

عشقی که «سیدروف» را به خوزستان کشاند

توسعه پایدار صنعت نیشکر با نگاه دانش‌محور

 فیلم/ استمرار خدمات‌رسانی خادمان نیشکر به زوّار حسینی

مردمانی کریم‌تر از حاتم طایی

شیرین‌ترین سال نیشکر

هدف‌گذاری تولید ۴۰ میلیون لیتر الکل در سال‌جاری

فیلم: دومین روز از حضور شرکت توسعه نیشکر در نمایشگاه روایت خدمت

بازدید استاندار خوزستان از دستاوردهای تولیدی و دانش‌بنیان صنعت نیشکر

امسال رکورد تولید شکر شکسته می‌شود

فیلم:حضور توسعه نیشکر در نمایشگاه «روایت خدمت» با شعار «وعده؛ وفا»

صدور موافقت اصولی سازمان بورس و اوراق بهادار با تبدیل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی به نهاد مالی شرکت مادر(هلدینگ)

نمایشگاه روایت خدمت به روایت تصویر

صنعت نیشکر در نمایشگاه «روایت خدمت»؛ تجلّی وفای به‌عهد نیشکری‌ها

نیشکر امیرکبیر به جمع سازندگان «کارنده نیشکر» پیوست 

هفت‌تپه؛ آبادانی، امید، زندگی/مدیرعامل نیشکر هفت‌تپه: تولید شکر افزایشی ۲۰۰ درصدی خواهد داشت

از آزادگان صنعت نیشکر تجلیل شد

نیشکر؛ صنعتی که با همّت کارگران به رشد تولید رسیده است

دانش‌آموز هفت‌تپه‌ای در جمع دو رقمی‌های کنکور

نیشکر از مسیر دانش به «رشد تولید» رسید/هفت‌تپه در مسیر شکوفایی؛ از کشت تاریخی نیشکر تا تحقّق رشد تولید

تاکید مدیرعامل توسعه نیشکر بر خدمات‌رسانی مطلوب به زائرین در موکب‌های نیشکر

بنای نیشکر بر کشاورزی دانش‌بنیان است

امسال کام مردم با تحقق رشد تولید، شیرین می‌شود

دارالقرآن شرکت توسعه نیشکر راه‌اندازی می‌شود

از بسته‌بندی محیط‌زیستی شکرهای طعم‌دار تا تزریق حیات در رگ‌های مـنطقه

دل‌هایی که روانه کوی یار می شوند/تجربه خاطره‌انگیز زائران در موکب نیشکر

آینـده شـیرین اسـت

آمادگی نیشکر فارابی برای صادرات 5 هزار تُن شکر دارویی

تولید خوراک دام از بقایای نیشکر، راهی برای تأمین گوشت قرمز

سیستم اتوماسیون یکپارچه اداری (ERP) در صنعت نیشکر اجرایی می‌شود