کشت و صنعت میرزا کوچک خان

يكي از طرحهاي هفت گانه، كشت و صنعت ميرزا كوچك خان ميباشد . اين شركت كه در 75 كيلومتري جنوب غربي اهواز و در حد فاصل رودخانه كارون و جاده اهواز-خرمشهر قرار دارد، حصول به 12 هزار هكتار كشت خالص و احداث كارخانه هاي يكصد هزار تني شكر و  خوراك دام و همچنين 88.500 تني كاغذ تحرير را در برنامه داشته است.
به منظور بزرگداشت ياد و آرمانهاي، ميرزا كوچك خان ، شخصيت بزرگ ملي ايران اين كشت و صنعت مزين به اين نام شده است .

 اراضي اين كشت و صنعت با جانفشاني مدافعان ايران اسلامي ، در خرداد ماه 1361 ، طي عمليات بيت المقدس به همراه خرمشهر از متجاوزان باز ستانيده شد .

ميرزائيان نيز با احداث شبكه عظيم آبياري – زهكشي ، كشت نيشكر و ساخت كارخانه شكر ، شيريني اين پيروزي را در كام ملت ايران دوچندان كرده اند .

 به منظور احياي زمينهاي بايرو با هدف حفظ حقوق كشاورزان منطقه ، اراضي اين كشت و صنعت به فاصله 2/3كيلومتري ساحل رودخانه كارون انتخاب شده است ، تا در عين برخورداري كشاورزان محل از زمينهاي مرغوب و دسترسي آسان آنان به آب رودخانه ، زمينهاي باير و بي بازده احيا و آباد شوند.

كارخانه شكر ميرزا كوچك خان با ظرفيت پذيرش يك ميليون تن نيشكر، براي توليد يكصد هزار تن شكر خام ساخته شده است . در فرآيند توليد شكرحدود سيصد و سي هزار تن تفاله نيشكر يا باگاس ، سي و هشت هزار تن ملاس و دو هزار وپانصد تن گل صافي حاصل مي شود كه هر كدام از اين فرآورده ها مي توانند براي توليد محصولاتي با ارزش افزوده بالا ، مورد استفاده  قرار گيرند.

آبشويي: مراحل تسطيح نهايي

  1. انجام ديسك اوليه و دو بار ماله زني
  2. ايجاديك شبكه  40 در 40 متري در مزرعه  و برداشت نقشه برداري  نقاط آن.
  3. انتقال اطلاعات برداشت شده ، به برنامه هاي رايانه اي و طراحي صفحه تسطيح جديد بر اساس ضوابط تعريف شده نظير شيب زمين در جهت فارو.
  4. انجام تسطيح با اسفاده از اسكريپر ليزري

عمليات تهيه زمين براي كشت

  1. ماخار كردن زمين مزرعه
  2. زدن شخم برگردان در عمق 25 تا 30 سانتي متري
  3. انجام ديسك كلوخ شكن
  4. عمليات زير شكني يا ساب سويلينگ در دو نوبت،
  5. ديسك انتهائي كلوخ شكن در دو نوبت
  6. ماله زني نهائي در دوجهت فارو و خط تراز.
  7. ايجاد خطوط كشت

عمليات كشت

  • تهيه قلمه نيشكر توسط دروگر مكانيزه يا هاروستر.
  • كشت قلمه نيشكر با استفاده از كارنده مكانيزه يا پلنتر.
  •  سمپاشي پيش رويشي

عمليات داشت

  • آبياري با استفاده ازلوله هاي هيدروفلوم .
  • به روي پشته بردن نيشكر يا  Hilling Up  پس از پنجه زني و رسيدن ارتفاع ني به حدود 30 سانتيمتر.
  • دادن حدود كود ازته

تجهيزات مكانيكي

باتوجه به درجه بالاي مكانيزاسيون در اين كشت و صنعت، لزوم سرويس، تعميرو نگهداري انواع دستگاههاي مكانيزه، نظير اسكريپر، پلنتر، هاروستر، بولدزر، لودر، گريدر، انواع تراكتورها، ادوات مختلف كشاورزي، كاميونها، خودروهاي سبك و ساير تجهيزات موتوري، ايجاد مديريت تجهيزات مكانيكي ضرورت يافته است.

زمان برداشت نیشکر

پس از مرحله داشت، رشد رويشي نيشكر كاهش و تجمع ساكارز در ساقه افزايش مي يابد. اين روند با قطع تدريجي آبياري مزارع نيشكر تسريع مي يابد. در شرايط خوزستان، بسته به واريته، كشت جديد و راتون، دوره رشد رويشي بين 10 تا 16 ماه متغير است.  برداشت نيشكر از حدود نيمه مهر ماه آغاز مي شود و ترجيحاً مي بايد تا پايان اسفند ماه خاتمه يابد.

برداشت

در اين كشت و صنعت برداشت ني، بصورت سبز و با استفاده از دروگر كاملاً مكانيزه يا هاروستر انجام مي شود. در برداشت سبز كيفيت شربت يا ساكارز آن، تا رسيدن به كارخانه كاهش نيافته و از نظر حفاظت از محيط زيست نيز روش مطلوبي است .
استثنائا”مزارعي كه ساقه هاي نيشكر آنها دچار خوابيدگي يا ورس شديد  شده باشند، به ناچار قبل از برداشت سوزانده مي شوند، زيرا درغير اينصورت برداشت سبز نيشكر، بسيار سخت وضايعات برداشت ني زير دروگر نيشكريا هاروستر زياد خواهد شد . 

 بدين سان براي هر مزرعه كه اولين بار كشت شده تا پايان برداشت و بازروئي اوليه، 50 عمليات و كار مختلف انجام شده است. نيشكر هاي برداشت شده در محوطه تخليه ني كارخانه، توزيع شده و پس از قطعه قطعه كردن توسط چاقوهاي دوار با ضربات 88 چكش مخصوص بصورت الياف يا پشمك در مي آيد.

عملياتي كه در كارخانه شكر خام انجام مي شود عبارتتد از

  1. عصاره گيري نيشكر با استفاده از 5 آسياب شش غلطكي كه با نيروي بخار كار مي كنند .
  2. تصفيه شربت نيشكر با استفاده از مواد افزودني و دستگاه هاي بزرگ ته نشين كننده يا كلاريفايرها .
  3. استخراج شربت از رسوبات ته نشين شده بوسيله فيلترهاي خلاء .
  4. تبخير آب شربت و غليظ كردن آن توسط دستگاه هاي تبخير كننده .
  5. بلورسازي بوسيله ديگهاي پخت و مخازن بلورساز .
  6. جداسازي شكر و ملاس در ماشينهاي گريز از مركز يا سانتريفيوژ .

مديريت كنترل كيفيت  كارخانه نيز، با نمونه برداري از نيشكر، شربت، باگاس، شكر، آب ورودي و خروجي تصفيه آب، و همچنين آب مصرفي كوره هاي بخار، فرآيند توليد را نظارت و كنترل مي نمايد .
همچنین بخشهای مختلفی از صنعت از جمله تولید ,  کنترل ابزار دقیق , انرژی ,برق و مکانیک در فرایند استحصال شکر فعالیت میکنند .