موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر و صنایع جانبی خوزستان
تاريخچه مؤسسه:
شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي در قالب 7 واحد توليد كننده نيشكر با احداث شبكه هاي آبياري و زهكشي، ايستگاههاي پمپاژ، جادهها و پلهاي ارتباطي موجبات عمران بيش از يك صد هزار هكتار از اراضي خوزستان را فراهم آورده است.
تداوم بهره وري اقتصادي از اراضي زير كشت و ارتقاء ميزان محصول نيشكر مستلزم وجود مركزي جهت اجراي طرحهاي تحقيقاتي و بكارگيري فنون و تكنولوژيهاي نوين در توليد ميباشد. به همين منظور در سال 1374 تحقیقات در زمینه نیشکر به منظور انجام تحقيقات زيربنايي و كاربردي و ارائه خدمات علمي و فني به كشت و صنعتهاي نيشكري هفتگانه شروع و در سال 1376 مركز تحقيقات نيشكر را در محل فعلي خود و در قالب سه بخش تحقيقاتي بهزراعي، بهنژادي و گياهپزشكي و نیز بخش پشتیبانی و خدمات فنی به منظور تأمین نیازمندیهای بخشهای تحقیقاتی، تأسيس نمود. در شهریور ماه 1383، بخش صنايع شكر در قالب آزمايشگاه صنايع غذايي فعال و راه اندازي شد.
در سال87 با گسترش فعالیتها، عنوان مرکز به ” مؤسسه تحقيقات و آموزش توسعه نيشکر و صنايع جانبی خوزستان” تغییر یافته و به ثبت رسيد.
درسال 1393 به منظور پاسخگویی به افزایش سطح فعالیت و انتظارات از مؤسسه، بازنگری اساسی در ترکیب و ساختار مؤسسه صورت پذیرفت.
از ابتدای تشکیل مؤسسه تاكنون طرحهاي تحقيقاتي پايه و كاربردي بسياري در زمينههاي مختلف اجرا شده و نتايج حاصله جهت استفاده در واحدهاي اجرائي به كشت و صنعتهاي عضو گروه، ارائه شده است. در ادامه با بخشهای مختلف مؤسسه آشنا خواهیدشد.
بخشهاي فعال در مؤسسه
1-2) معاونت تحقیقات کشاورزی:
این معاونت از 4 مدیریت تحقیقاتی شامل، «مدیریت بهنژادی و بیوتکنولوژی»، «مدیریت بهزراعی»، «مدیریت گیاهپزشکی» و «مدیریت مکانیزاسیون و ماشینهای کشاورزی» تشکیل شده و هر یک وظایف و اهدافی را به شرح ذیل پیگیری مینمایند.
1-1-2 ) مدیریت بهنژادي و بيو تکنولوژی:
تحقيق در مورد شناسایی و توليد واريته هاي پرمحصول و مقاوم به آفات و بيماريهاي مهم منطقه و ارقام متحمل به تنشهاي محيطي همانند سرما، شوري و بادهاي گرم با توجه به پيشرفت علوم و تكنولوژي امري ضروري است. اين بخش با استفاده از روشهای مختلف اصلاح نیشکر، فيزيولوژی و بيوتکنولوژی و با همکاری ساير بخشهاي تحقيقاتی به ويژه گياه پزشکی نسبت به تولید و معرفی واريتههای جديد اقدام مینمايد. سالم سازی و خالص سازی ارقام تجاری موجود از طریق بیوتکنولوژی (کشت بافت)، تهیه قلمه سالم ازگیاهچه های تولیدی و تحویل قلمه ها به شرکتهای گروه از دیگر وظایف مهم این بخش است.
2-1-2) مدیریت به زراعی:
تولید اقتصادی محصول نيشكر نیازمند وجود شرایط لازم جهت رشد از جمله آب، کود و خاک مناسب است. تحقیقات در این بخش بر چگونگي تأمين بستر مناسب رشد گياه نيشكر و بهره برداري بهينه از اراضي و ارتقاء استحصال عملكرد شكر در واحد سطح، تمرکز دارد. آزمايشات تعيين آب مورد نياز، کود و عناصر غذايی، کنترل شوری و آب زير زمينی، مديريت آبياري و زهآب، عمليات مناسب کشاورزی همراه ساير عوامل زراعی از جمله فعاليتهای اين بخش است.
ارائه خدمات فنی و مشاورهای به کشت و صنعتهای نیشکری از دیگر فعالیتهای این مدیریت است. در کنار انجام فعالیتهای تحقیقاتی، پایش آب، خاک، گیاه و ثبت پارامترهای هواشناسی نیز در دستور کار این مدیریت قراردارد.
3-1-2) مدیریت گياه پزشكي:
به منظور برداشت اقتصادی گیاه نیشکر لازم است روابط پیچیده عوامل مؤثر بر عملکرد مانند آفات، بیماریها و علفهای هرز با محصول مورد بررسی قرار گرفته و ضمن شناسایی و بررسی دوره زندگی این عوامل و تعیین میزان اثرگذاری آنها، روشهای مدیریت آنها نیز مورد بررسی قرار گیرد.
در این راستا بخش گياه پزشكي با مطالعه سيكل زندگي موجودات زنده مضر و مفيد و اثرات متقابل آنها بر حيات گياه نيشكر نسبت به ارائه راهكارهاي مناسب جهت برقراري يك تعادل منطقي بين جمعيت عوامل فوق الذكر و تعيين آستانه زيان اقتصادي جهت توليد عملكرد قابل قبول در واحد سطح اقدام مينمايد.
4-1-2) مدیریت مکانیزاسیون و ماشینهای کشاورزی:
با توجه به سطح بالای مکانیزاسیون در حوزه کشاورزی شرکتهای گروه و نقش بزرگی که این بخش در ارتقاء بهره وری و تولید نیشکر ایفا میکند، در ساختار جدید، «مدیریت مکانیزاسیون و ماشینهای کشاورزی» ایجاد گردید. اهدافی که این بخش دنبال میکند عبارتند از: بهینه سازی تجهیزات موجود، طراحی ماشینهای اختصاصی کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت نیشکر، مطالعه و انتخاب ماشینهای جدید و امکان سنجی استفاده از روشهای کشاورزی دقیق در زراعت نیشکر.
2-2) معاونت تحقيقات صنعتي:
اهداف معاونت تحقیقات صنعتی در مؤسسه بر پایه آموزش، بهسازی و نوآوری در جهت افزایش راندمان تولید شکر و همچنین توسعه و تنوع محصولات جدید استوار شده و امید میرود ضمن کاهش مشکلات فرآیند تولید، سودآوری قابل توجهی نیز برای شرکتهای گروه حاصل آید. با توجه به زمینههای متصور جهت فعالیت، مدیریتهای: «تحقیقات اتوماسیون صنعتی»، «تحقیقات فرایندی» و «تحقیقات فنی و مهندسی» دراین حوزه تشکیل شده و درهربخش به شرح ذیل فعالیتهای متناظر انجام میشود.
1-2-2) مدیریت تحقیقات اﺗﻮﻣﺎﺳﯿﻮن ﺻﻨﻌﺘﯽ:
اتوماسیون صنعتی كلیه عوامل لازم برای اندازه گیری، انتقال، نمایش، ذخیره سازی و تنظیم مقادیر كمیتهای فیزیكی برای هدایت فرایند تولید فراوردههای صنعتی را در بر میگیرد. با توجه به نقش «اتوماسیون و کنترل» در ارتقاء کمیت و کیفیت تولید محصولات صنعتی، این حوزه به یکی از مهمترین حوزههای مورد توجه تحقیق و توسعه در بخش صنعت مبدل شده است. کنترل صنعتی، مکاترونیک، ابزاردقیق، سیستمهای ماهواره، تلهمتری و بیسیم از مهمترین سرفصلهایی است که در این مدیریت به آن پرداخته میشود.
2-2-2) مدیریت تحقیقات ﻓﺮآﯾﻨﺪي:
این گروه برای تامین نیازمندیهای علمی و پژوهشی بخش فرآیندی صنعت تولید شکر و صنایع جانبی مربوطه و در جهت توسعه دانش فنی و طراحی و به منظور به ثمر رساندن تحقیقات علمی، فعالیت مینماید. ساماندهی و مدیریت پژوهشهای مرتبط با محصولات و فرآیندهای شیمیایی (فنآوریهای فرآیندی) ذکرشده از طریق مطالعه جامع طرحهای فرآیندی، شناخت، بهینه سازی، توسعه فرآیند و در نهایت کسب دانش لازم در جهت ارزش افزوده و همچنین کاهش ضایعات، از ماموریتهای اصلی این گروه است.
3-2-2) مدیریت تحقیقات فنی مهندسی:
راه اندازی گروه تحقیقات فنی مهندسی با هدف ایجاد دانش فنی، طراحی، مستندسازی فعالیتها، بازرسی فنی، رصد فناوریهای جدید است که در حوزههای ذیل به فعالیت میپردازند:
خواص مواد، خوردگی، پوششها و حفاظت کاتدیک، عایقها و نسوزها و…
مکانیک اعم از تجهیزات دوار و ثابت، ماشینهای حساس و …
برق مرتبط با تولید و توزیع، پایداری، حفاظت و تجهیزات الکتریکی دوار و ثابت و …
بهره وری، کارایی و افزایش طول عمر تأسیسات، تجهیزات، قطعات و لوازم جانبی مصرفی در صنعت تولید شکر با اجرای پژوهشهای فنی کاربردی و اجرایی کردن آنها
صرفه جویی در مصرف و بازیابی انرژی واحدها و مجتمع های تولیدی
3-2) معاونت ممیزی و پایش عملکرد:
با توجه به ابلاغ وظیفه ممیزی و پایش عملکرد شرکتهای کشت و صنعت گروه، در طراحی جدید ساختار سازمانی موسسه، حوزه معاونت پایش عملکرد با سه زیرمجموعه: «مدیریت ممیزی و پایش عملکرد کشاورزی»، «مدیریت ممیزی و پایش عملکرد صنعت» و «اداره آزمایشگاهها» ایجاد گردید.
1-3-2) مدیریتهای ممیزی و پایش عملکرد کشاورزی وصنعت:
وظیفه این مدیریتها، ایجاد ارتباط نزدیک میان تحقیق و اجرا به منظور شناسایی سریع و دقیق مسائل و نیازهایِ بخش اجرا در زمینه صنعت و کشاورزی و نیز تعیین میزان تطابق عملیات اجرایی در کشت و صنعتها با استانداردهای موجود میباشد.
در این راستا با انجام بازدیدهای میدانی مستمر از فعالیتهای تولیدی در هر دو حوزه کشاورزی و صنعت و کنترل کیفیت و کمیت مورد انتظار و تطابق آنها با استاندارهای تولیدی جاری، گزارشهای مربوطه (در حوزههای کشاورزی و صنعت) پس از بحث و بررسی پیرامون عارضههای شناسایی شده، در مجامع کشت و صنعتها طرح گردیده و بدینوسیله ضمن ارائه تصویری کلی از وضعیت، فاصله آنها را نسبت به اهداف، تعیین و فرصتهای بهبود جهت نیل به اهداف عالی مجموعه را مشخص میسازد.
2-3-2) اداره آزمایشگاهها:
در حال حاضر، از تمرکز سه آزمایشگاه: «صنایع غذایی»، «کالیبراسیون» و «آب و خاک» که ماهیت پایشی دارند تشکیل شده است. هدف از این تمرکز استانداردسازی، حفظ رویه بیطرفی در اعلام نتایج آزمایشهای مرتبط با پروژهها، اعمال رویه یکسان در نحوه اداره آزمایشگاه و سرویسدهی یکسان به کلیه مشتریان ذیربط بوده است. زمینه فعالیت آزمایشگاههای مذکور به تفکیک عبارتند از:
آزمایشگاه صنایع غذایی : از شهريورماه سال 1383 با ايجاد يك آزمايشگاه مرجع به منظور تحت پوشش قرار دادن كليه آزمونهاي قابل اجرا در آزمايشگاههاي كارخانههاي شكر و ديگر صنايع جانبي آغاز و در اسفند ماه 1384 بهعنوان اولين آزمايشگاه صنعت قند كشور موفق به اخذ گواهينامه تأييد صلاحيت آزمايشگاهي استاندارد 17025 گردید.
آزمایشگاه کالیبراسیون : پس از کسب مجوز، فعالیت خود را به طور رسمی از دیماه 92 آغاز کرده و خدمات متعددی را در زمینه کالیبراسیون ابزارهای آزمایشگاهی مانند ترازوها، ظروف حجمی، پلاریمترها، ساکارومترها، رفراکتومترها و … در محدوده مؤسسه و شرکتهای گروه توسعه نیشکر و صنایع جانبی و در صورت نیاز سایر شرکتهای متقاضی، ارائه میدهد.
آزمایشگاه آب و خاک و گیاه : این آزمایشگاه از بدو تاسیس مؤسسه در قالب زیرمجموعه بخشهای تحقیقاتی آب و خاک و سپس به زراعی مؤسسه به انجام خدمات آزمونهای کیفیت آب، خاک و گیاه به بخشهای تحقیقاتی مؤسسه و همچنین کشت و صنعتهای نیشکری پرداخته است. انواع آزمونهای مورد نیاز از جمله تعیین عناصر معدنی و آلی موجود در آب، خاک و گیاه در این آزمایشگاه قابل انجام است.
4-2) معاونت پشتیبانی و خدمات فنی:
به منظور پشتیبانی از فعالیتهای اصلی موسسه (پژوهش و آموزش)، معاونت پشتیبانی و خدمات فنی متشکل از بخشهای: «مالی- اداری»، «تامین و تدارک کالا و خدمات»، «انفورماتیک» و «مدیریت ایستگاههای تحقیقاتی» تشکیل و فعالیت مینماید.
به شکل خلاصه اهم فعالیتهای هر بخش به قرار زیر است:
1-4-2) مالی – اداری:
کلیه عملیات مالی از قبیل محاسبه و پرداخت حقوق و دستمزد و حسابداری اموال و انبار، دفترداری، تهیه بودجه و صورتهای مالی، ثبت دفاتر و سایر عملیات مالی و تهیه و تنظیم قراردادهای مختلف.
انبارداری
محاسبه و صدور احکام کارکنان، خدمات بیمهای و سایر امور مربوطه
2-4-2) تأمین و تدارک کالا و خدمات:
تدارک و خرید کلیه نیازهای موسسه، راهبری و نگهداری وتعمیرات تاسیسات، سیستمهای مخابراتی و فضای سبز
ایاب و ذهاب کارکنان و امور رستوران و مهمانسرا
3-4-2) انفورماتیک:
کلیه خدمات سخت افزاری و نرم افزاری، راهبری و نگهداری از شبکه کامپیوتری و اتوماسیون اداری، راهبری و نگهداری و توسعه شبکه اینترنتی در مؤسسه و ایستگاه تحقیقاتی شماره یک
4-4-2) مدیریت ایستگاههای تحقیقاتی:
عملیات زیربنایی ایستگاه شماره یک مؤسسه با مساحت 182 هکتار در قالب دو قطعه اراضی w2 به مساحت 50 هکتار و W3 به مساحت 132 هکتار از دی ماه1390آغاز گردید و در آبان ماه1393 پایان پذیرفت. در حال حاضر سالنهای کشت بافت، انسکتاریوم به بهرهبرداری کامل رسیده و گلخانه گلدهی مکانیزه نیز با 85 درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت و تجهیز میباشد.
با توجه به استقرار مدیریت بهنژادی، مدیریت بهزراعی، بخشی از مدیریت گیاهپزشکی و آموزش و دانشگاه علمی-کاربردی درایستگاه شماره یک، وظیفه پشتیبانی و تامین نیازهای ایشان از جمله امور اجرایی مزارع تحقیقاتی نیز برعهده این مدیریت است.
5-2 ) مدیریت پژوهشی و برنامه ریزی:
با توجه به گسترش حوزههای تحقیق و لزوم ضابطهمند شدن و توجه بیش از پیش به نتایج اقتصادی پروژههای تحقیقاتی، مدیریت پژوهش و برنامهریزی شامل بخشهای: برنامهریزی و بودجه، هماهنگي پژوهشی، بررسي اقتصادی و «آمار و اطلاعات مؤسسه» از آذرماه 1393 آغاز به کار کرد. این مدیریت وظیفه خود را با دستهبندی پروژههای تحقیقاتی و مطابقت آنها با اولویتها و عارضهیابیهای انجام شده در بخش کشاورزی مؤسسه آغاز نموده و ضمن ایجاد سازوکارهای لازم برای کنترل هزینه و پیشرفت مالی پروژههای تحقیقاتی در دست اجرا و همچنین طراحي و به کارگیری مکانیزم سفارشگیری مناسب جهت جمعآوری، بررسي، رد یا پذیرش، اولویتبندی، زمانبندی، چگونگي نظارت و کنترل تقاضاهای تحقیقاتي شرکت هولدینگ، شرکتهای گروه (مشتریان)، محققان مؤسسه و سایرشرکتهای مرتبط با حوزههای تخصصي مؤسسه درصدد تدوین و تصویب نظامنامه لازم برای نیل به اهداف و استراتژی عملیاتی زیر میباشد:
6-2) مدیریت آموزش، ترویج و تحقیقات توسعه سازمانی:
تحقق اهداف سازمانی، وابسته به توانایی کارکنان در انجام وظایف و انطباق با محیط است. در این راستا آموزش كاركنان اقدامي راهبردي است كه در سطح فردي باعث احساس ارزشمندی و رضایت و در سطح سازماني باعث بهبود و توسعه سازمان ميشود. موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان با اعتقاد بر این اصل که آموزش زيربناييترين اقدامي است كه تحول و توسعه را در سازمان پایهریزی مینماید، با بهرهگيري از اساتيد مجرب و برنامه ریزی مدون آموزشی همواره تلاش میکند تا با ارتقای سطح دانش، بينش و مهارت حرفهاي کارکنان، در ایجاد مجموعهای پویا مشارکت فعال داشته باشد. این هدف با انتقال اطلاعات و دانش جدید و نتایج حاصل از پروژههای تحقیقاتی به شرکتهای گروه توسعه نیشکر و صنایع جانبی پیگیری میشود.
همچنین در راستای توسعه دانش سازمان و حفظ دستاوردهای تحقیقاتی مؤسسه، در زیرمجموعه این مدیریت، بخش مدیریت دانش و کتابخانه در ساختار جدید تعریف و فعال میباشد. از وظایف این بخش میتوان به تامین منابع علمی از طریق انجام خدمات کتابخانهای، پیگیری چاپ کتابهای جدید، دانلود مقالات و نشریات و کتب مورد نیاز، به اشتراک گذاری نتایج پروژههای تحقیقاتی، مدیریت وبسایت مؤسسه و راهبری نرم افزار مدیریت دانش و … اشاره نمود.
7-2 ) مدیریت تحقیقات محیط زیست، ایمنی و بهداشت محیط:
به منظور بررسی و شناخت اثرات کیفی آلودگی منابع آب، خاک و هوا بر رشد و عملکرد نیشکر و همچنین شناسایی تاثیر زراعت نیشکر بر محیط زیست پیرامون آن، مدیریت تحقیقات محیط زیست در اواخر سال 95 شروع به فعالیت کرد و ارزیابی و پایش مستمر زیست محیطی به نحوی که آسیب جدی و غیر قابل برگشتی به زراعت نیشکر و محیط پیرامون آن وارد نشود در دو حوزه آب-خاک و هوا در دستور کار این مدیریت قرار گرفت. به طور کلی، هدف اصلی این مدیریت کمک به استقرار یک سیستم کشاورزی پایدار به مفهوم تامین نیازهای منطقی کشت و صنعتهای نیشکر بدون به خطر انداختن توان زیست محیطی منطقه است.